torstai 20. kesäkuuta 2013

Essin kirjeet, 1. kirje: jakeet 1-21

1. Kirje



1 Tervehdin teitä ja toivon, että kirjeeni löytää teidät mitä parhaimmassa voinnissa ja hyvillä mielin. Mieluiten kahvin, kerman ja sokerin ääreltä. Pahoitteluni siitä viimekertaisesta käsien telomisesta, koetan olla varovaisempi ensi kerralla. 2 Sain vihdoin aikaiseksi kirjoittaa teille kirjeen ja teillä toivottavasti on aikaa lukaista se ja kenties vastata omin ajatuksinenne, kunhan olette aikanne sen kanssa ottaneet. Pidemmittä puheitta, menkäämme asiaan.


3 Tässä on nyt ollut niin paljon puhe kermasta ja kahvista, että meinaa tärkein unohtua. 4 Paavalin kirjeissä Raamatussa oli pirusti kieltoja ja elämänohjeita, mutta kieltoja en ainakaan halua esittää, koska kiellot on tehty rikottaviksi ja oikeastaan haluaisin, että kehitätte omat kermaiset elämänohjeenne sen sijaan, että kuuntelisitte jotain muuta.


5 Toki ihmiset ovat kirjottaneet ja kehittäneet historian saatossa järjettömät määrät loistavia ajatuksia, joihin tutustumatta jättäminen olisi muistaakseni Kongfutsen mukaan vähintäänkin vaarallista siinä, missä aiempien aatteiden opiskelu ilman uusia ajatuksia on vaan sokeutta eli tyhmää.


6 Itsekin olen jotain joskus lukenut ja keskustellut ja ajatellut, mutta useimmiten asioiden sanominen ns. suoraan ei tarkota enää mitään ja niistä on tullut vain populaarikulttuurin ja median ym. pyörittämiä kliseitä, kun sen sijaan erilaisin symbolein ja vertauskuvin tai mielenpanoin esitetyt ajatukset on paljon enemmän omiaan herättämään myös lukijan aivonystyröissä jonkunnäköstä liikehdintää. Mitään uutta on vaikea enää sanoa suoraan ja parhaiten tuntuu toimivan uusien symbolijärjestelmien luominen vanhoja yhdistelemällä. 7 Se, mikä symboliikka puree kehenkin on sitten toinen juttu ja siksipä siinä vaiheessa, kun jotkut uskonnolliset aatteet on institutionalisoitu ja niistä on tehty kansan hallinnan välineitä, on menty jo aika kauas siitä, mitä ne alkuperäiset oivallukseet ehkä ovat hakeneet takaa.


8 Toki on hyvä, että ns. kansa on ainakin eurooppalaisittain viimeistään Lutherin ansiosta opetettu lukemaan ja tulkitsemaan symboliikkaa edes jollain asteella, vaikka samalla ja sittemmin globalisaation myötä ei mikään usko tai symboliikka olekaan enää ollut niin yhtenäistä ja ns. naiivia, kun on tultu tietoisiksi myös muista ajatuksista ja symbolijärjestelmistä. Katolilaisuudessa symbolit ovat ehkä enemmän kokemuksen tasolla siinä missä protestanttiset liikkeet keskittyvät kenties enemmän ajattelun tasoon.


9 Onkin mielenkiintosta, miten nykypakana protestanttisessa maassa ottaa kaiken oppimansa ajattelun taidon päälle valitsemansa symboliikan ja liittää siihen kokemuksellisen tason, joka perustuu mahdollisesti aiemmin käytettyihin symbolijärjestelmiin, jotka ovat olleet olemassa ehkä jo ennen kristinuskoa. 10 Ei ole mahdollista kokonaan irrottautua kristinuskon historiasta ja vaikutuksesta tässä yhteiskunnassa eläessään, mutta on mahdollista luopua niistä kielloista, mitä kirkon hegemonia on uskolle asettanut ja luoda puitteet laajemmalle uskonnollisuuden kokemukselle hyödyntäen kaikkea, mitä ihmiskunta on aikojen saatossa oppinut. 11 Ilman, että tarvitsee tuomita jonkun vanhemman opin olevan demonista saatananpalvontaa, kuten tähän mennessä on toimittu.


12 Kristinuskonkaan ei tarvitse nykypakanalle tai nykyuskovalle olla mikään suuri paha, jota vastaan tulee taistella vaan yksilön tasolla sitä voi pitää yhtenä hyvänä muiden joukossa. Ainakin omalta osaltaan. 13 Instituutiotkin voivat olla ihan päteviä tietyissä mitoissa, mutta pakotetut hegemoniat tuntuvat viimeistään pilaavan vapauden ja ilon oppimisesta. 14 Mikään kasvamis- ja kasvatustekniikka ei ole ainoa oikea. Voidaan yhdessä sopia tiettyjä puitteita, joiden mukaan toimitaan, mutta niitä puitteita ei tule pitää koko totuutena vaan olla valmis kuuntelemaan, näkemään, kokemaan ja oppimaan sekä tekemään yhdessä johtopäätöksiä kaikesta kuullusta, nähdystä ja koetusta.


15 Se, että muilla on mielipiteitä, joita esitetään ehdottomina ei tarkoita, että niitä ei voi itse muokata tai yhdistellä muihin mielipiteisiin tai aatteisiin, jos yhdistelty kokonaisuus toimii paremmin kuin yksi ajatusmalli tai -kokonaisuus. 16 Sen sijaan, että vain rakentaisimme lisää seiniä, tulisi meidän muistaa myös ikkunat ja ovet ja pitää mielessä, että seiniäkin voi kaataa hajoittamatta koko rakennelmaa.


17 Näihin sanoihin on mielestäni tällä kertaa hyvä lopettaa. 18 Toivottavasti ehditte lukea sanani ja kenties vastatakin pian! 19 Palaan asiaan taas, kun muilta toimiltani ehdin.

20 Teidän,
21 Essinne







1 ERK 1:6, ERK 2:6, ERK 2:11–16, ERK 2:18, ERK 4:11, ERK 5:11
2 ERK 1:9, EKK 1:7
3 ERK 1:9, ERK 2:18, EKK 1:19
4 ERK 2:9, EKK 1:16, EKK 1:28
5 EKK 1:17
6 ERK 5:17
7 ERK 2:9, EKK 1:28
8 OIK 1:10
9 ERK 4:6
10 ERK 1:6, ERK 2:15
11 ERK 1:4
12 EKK 1:2, ERK 3:1–2
13 EKK 2:7
14 EKK 1:33, ERK 2:18, OIK 1:2–6
15 ERK 1:9, ERK 3:7
16 EK 2:4–5
17 ERK 5:16
18 ERK 5:1–6, ERK 4:15, OIK 1:9
19 ERK 1:7
20 ERK 4:3
21 ERK 1:1, ERK 2:13, ERK 3:5–10, ERK 4:7, ERK 5:16, EKK 1:1, EKK 1:3, EKK 1:24, EKK 2:5–7    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti